Studentenkamers en cohousing tonen aan dat kamerwonen een succesvolle oplossing kan zijn.
Studentenkamers en cohousing tonen aan dat kamerwonen een succesvolle oplossing kan zijn. Het systeem werkt ook voor jonge professionals die na hun studie samenwonen om kosten te delen.

Een oplossing voor jongvolwassenen in nood

De druk op de woonmarkt blijft groeien, en jongvolwassenen behoren tot de groepen die het zwaarst worden getroffen. Terwijl duizenden studenten en vele pas afgestudeerden samenwonen in studentenkoten of cohousingprojecten om de kosten te drukken, blijft deze woonvorm grotendeels afwezig binnen het sociaal woonbeleid. Met de noodkreet die vzw Homie vorige week deed is het duidelijk dat het tijd is om dat te veranderen. Veel te veel jongeren dreigen op straat terecht te komen.

 08 januari 2025

De realiteit van jongvolwassenen op de woonmarkt

Veel jongvolwassenen, vooral die met een lager inkomen, staan voor een onmogelijke keuze: óf jarenlang wachten op een sociale woning óf zich diep in de schulden steken door hoge huren te betalen op de private markt. Voor sommigen is er zelfs geen andere optie dan dakloosheid. Dit terwijl er bestaande woonvormen zijn die niet alleen betaalbaar, maar ook sociaal verrijkend kunnen zijn.

Studentenkamers en cohousing tonen aan dat kamerwonen een succesvolle oplossing kan zijn. In deze situaties delen bewoners gemeenschappelijke ruimtes, zoals een keuken of badkamer, en hebben ze daarnaast een eigen kamer als privéruimte. Het systeem werkt, niet alleen voor studenten, maar ook voor jonge professionals die na hun studie samenwonen om kosten te delen.

Waarom geen sociaal kamerwonen?

Binnen het sociaal woonbeleid zou een kamerwonen-model een oplossing kunnen bieden aan jongvolwassenen die nu tussen wal en schip vallen. Door bestaande woningen om te vormen tot gedeelde woonruimtes, of nieuwe gebouwen specifiek te ontwerpen voor kamerwonen, kunnen we betaalbare en toegankelijke huisvesting creëren. Dit model biedt verschillende voordelen:
• Betaalbaarheid: De huurkosten zijn lager omdat voorzieningen worden gedeeld.
• Snellere toegang: Gedeelde woningen kunnen meer mensen huisvesten, waardoor de wachttijd op sociale huisvesting vermindert.
• Gemeenschapsgevoel: Samenwonen bevordert sociale verbindingen en ondersteunt bewoners.

Een herziening van deze regels is essentieel om kamerwonen haalbaar te maken binnen het sociaal woonbeleid.
Carien Neven, provinciaal directeur beweging.net Limburg

Belemmeringen en oplossingen

Het huidige sociaal zekerheidsstelsel is echter niet aangepast aan deze woonvorm. Jongvolwassenen die van een uitkering leven, worden vaak gestraft voor samenwonen, omdat hun uitkering wordt verminderd. Dit ontmoedigt gedeelde woonvormen, terwijl het juist een oplossing kan zijn. Een herziening van deze regels is essentieel om kamerwonen haalbaar te maken binnen het sociaal woonbeleid.
Daarnaast vraagt kamerwonen om een mentaliteitsverandering bij woonmaatschappijen. Investeringen in renovatie of nieuwbouw gericht op gedeeld wonen moeten worden gestimuleerd, en beleidsmakers moeten openstaan voor innovatieve woonvormen die aansluiten bij de noden van jongvolwassenen.

Tijd voor actie

We roepen beleidsmakers, woonmaatschappijen en sociale zekerheidsexperts op om kamerwonen serieus te overwegen als onderdeel van het sociaal woonbeleid. Duizenden jongvolwassenen staan te popelen om een betaalbare plek te vinden waar ze zich thuis kunnen voelen. Het is aan ons om hen die kans te bieden. Laat kamerwonen een moderne en menselijke oplossing zijn voor de wooncrisis waarin we ons bevinden.

Tekst: Carien Neven

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

‘Een jaar na overstroming nog geen euro gezien’

Niet alleen landbouwers, ook gewone burgers worden geconfronteerd met de heftige gevolgen van het weer, of het nu in de Westhoek, in het Spaanse...
   16 januari 2025

Index zonder energie kost zeker 65 euro netto per maand

Tijdens de energiecrisis speelde de indexering van het loon een cruciale rol in het beschermen van onze koopkracht. Maar bij de regeringsvorming...
   14 november 2024

Veiligheid en goede fietspaden topprioriteit op 13 oktober

Op zondag 13 oktober mogen we naar de stembus, al móét dat in Vlaanderen niet meer. Visie en iVOX vroegen aan 1.000 Vlamingen wat ze belangrijk...
   09 oktober 2024

Beperking werkloosheid bedreigt hardwerkende Vlaming

Wie na twee jaar geen baan vindt, wordt doorgeschoven naar het leefloon, wil de 'supernota' van formateur Bart De Wever (N-VA). Maar wat wordt...
   30 september 2024