Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is insulineresistentie, wat betekent dat je lichaam geen suiker opneemt die gekoppeld is aan insuline. Cellen zijn ook minder gevoelig voor de werking van insuline. Een andere oorzaak is de verminderde insulineproductie. Je lichaam kan niet meer opboksen tegen de resistentie. Op langere termijn ontstaat er zo een verminderde productie.
Een gezonde levensstijl, voldoende lichaamsbeweging en letten op gewicht hebben zonder twijfel een positief effect op de verbetering van bloedsuikerwaarden. Maar kun je enkel en alleen door een gezonde levensstijl ook echt volledig genezen van diabetes type 2? Helaas is dat niet het geval, klinkt het bij de Diabetesliga.
Toch kan je met een gezonde levensstijl al een heel eind komen. Patiënten kunnen zelfs een lange periode zonder medicatie perfect normale bloedwaarden behouden. Hun suikerwaarden vallen binnen normale grenzen en symptomen lijken verdwenen. In dat geval spreekt men van ‘remissie’. Gewichtsverlies en -behoud is daarbij een belangrijke doelstelling. Maar stoppen met medicatie doe je in ieder geval nooit zonder begeleiding van een arts.
Let wel: een remissie is geen volledig herstel, want dat zou betekenen dat alle oorzaken en gevolgen van de ziekte verdwenen zijn. Van diabetes type 2 genees je dus niet. Meestal kunnen suikerwaarden na lange tijd toch weer stijgen. Gezonder leven kan daarom een vervanger zijn voor medicatie, maar zal de aandoening zelf niet genezen.
Gezond op weg met diabetes type 2
~ cm.be/activiteiten-diabetes