Man prikt bloed om waardes in bloed te meten met toestel
© ID/ James Arthur

Een gezonde levensstijl, voldoende lichaamsbeweging en letten op je gewicht hebben een positief effect op de bloedsuikerwaarden. Maar enkel en alleen door een gezonde levensstijl volledig genezen van diabetes type 2 kan niet, zegt de Diabetesliga.

Lies Van der Auwera

Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is insulineresistentie, wat betekent dat je lichaam geen suiker opneemt die gekoppeld is aan insuline. Cellen zijn ook minder gevoelig voor de werking van insuline. Een andere oorzaak is de verminderde insulineproductie. Je lichaam kan niet meer opboksen tegen de resistentie. Op langere termijn ontstaat er zo een verminderde productie.

Een gezonde levensstijl, voldoende lichaamsbeweging en letten op gewicht hebben zonder twijfel een positief effect op de verbetering van bloedsuikerwaarden. Maar kun je enkel en alleen door een gezonde levensstijl ook echt volledig genezen van diabetes type 2? Helaas is dat niet het geval, klinkt het bij de Diabetesliga.

Toch kan je met een gezonde levensstijl al een heel eind komen. Patiënten kunnen zelfs een lange periode zonder medicatie perfect normale bloedwaarden behouden. Hun suikerwaarden vallen binnen normale grenzen en symptomen lijken verdwenen. In dat geval spreekt men van ‘remissie’. Gewichtsverlies en -behoud is daarbij een belangrijke doelstelling. Maar stoppen met medicatie doe je in ieder geval nooit zonder begeleiding van een arts.

Let wel: een remissie is geen volledig herstel, want dat zou betekenen dat alle oorzaken en gevolgen van de ziekte verdwenen zijn. Van diabetes type 2 genees je dus niet. Meestal kunnen suikerwaarden na lange tijd toch weer stijgen. Gezonder leven kan daarom een vervanger zijn voor medicatie, maar zal de aandoening zelf niet genezen.

 

Gezond op weg met diabetes type 2

CM-Gezondheidsacademie biedt ‘Gezond op weg met diabetes type 2’ aan in 12 sessies over gezonde levensstijl (bewegen, voeding, slaap...). In elke provincie starten in het najaar 2 reeksen.
~ cm.be/activiteiten-diabetes
Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

‘Bewegen mag bij ons een versnelling trager’

Beweeg je graag in de buitenlucht? Doe je dat liefst samen met anderen en op een rustig tempo? Dan is Samana Beweeg je blij in Leuven voor jou....
 Vlaams-Brabant en Brussel  15 mei 2024

Kwart scholen snoeit in schoolzwemmen door gestegen kosten

Meer dan een kwart van de Vlaamse scholen snoeit in de zwemlessen. Dat blijkt uit een onderzoek van Hogeschool UCLL. ‘Schoolzwemmen blijft...
   04 maart 2024

Regeringsvoorstel: vanaf 2024 belastingen op fietsvergoeding

Wie meer dan 17 kilometer naar werk fietst, zal vanaf 2024 waarschijnlijk een minder interessante fietsvergoeding krijgen. Op de belastingvrije...
   08 december 2023

‘Weinig mensen begrijpen de zee’

Parel aan de kust, voor wie zand en schelpjes lust. Na vijf jaar als strandredder is jobstudent Mathijs* nog steeds niet uitgekeken op het strand...
   28 augustus 2023