Seksuoloog Rikka Ponnet
Op de sofa bij seksuologe Rika Ponnet, de bekendste relatietherapeut van ons land. © ID/ Jeroen Van Looy
 

waar v1 v1 v1

De titel 'psychotherapeut' is niet wettelijk beschermd, maar de uitoefening van psychotherapie en de terugbetalingsvoorwaarden wel.

Djorven Ariën

Paardentherapie, aromatherapie, groene therapie, fytotherapie, voor alles kun je tegenwoordig een therapeut vinden, en de laatste jaren lijken er almaar meer therapeuten bij te komen.

Navraag bij de federatie vrije beroepen leert dat iedereen zich inderdaad therapeut mag noemen. De titel van therapeut is niet beschermd in België en er bestaat geen beroepsreglementering voor het beroep van therapeut. Dat wil zeggen dat er geen voorwaarden opgelegd worden om de titel te mogen voeren en dat iedereen zich dus therapeut (psychotherapeut, gedragstherapeut, kindertherapeut, hondentherapeut …) mag noemen, zelfs zonder diploma of werkervaring.

Hoewel de titel van psychotherapeut niet wettelijk beschermd is, is de uitoefening van de psychotherapie sinds de wet van 10 juli 2016 wel beschermd. Dat betekent dat iemand de psychotherapie – een behandelvorm in de geestelijke gezondheidszorg  – enkel mag beoefenen als een aantal voorwaarden vervuld zijn. Zo moet je beschikken over een erkenning als arts, klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog, moet je een bijkomende opleiding in de psychotherapie aan een hogeschool of universiteit hebben gevolgd, en een professionele stage in de psychotherapie achter de rug hebben. Ergotherapeut, psychiater en psycholoog zijn overigens wel erkende beroepstitels in België.

Onder bepaalde voorwaarden betaalt CM Gezondheidsfonds een gedeelte terug per zitting of online consultatie bij een psychotherapeut. Daarnaast werkt CM ook samen met BloomUp, een online platform voor digitale therapie met een psycholoog of psychotherapeut. Voor CM-leden die hiervan gebruik maken, wordt de tegemoetkoming automatisch betaald.  

Meer info? Neem een kijkje op de website van CM.

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

'Ik kan niet meer veel verlies aan'

Actrice en presentatrice Ruth Beeckmans, bekend van Albatros en Safety First, gevat in vijf woorden.
   17 maart 2023

‘Overlevingskansen patiënt mogen niet afhangen van kliniek’

Wie een borstkankerbehandeling krijgt in een niet-erkende borstkliniek heeft 30 procent meer kans op overlijden dan wie in een erkende kliniek...
   17 maart 2023

Waarom er alleen nog Motilium is tegen chemomisselijkheid

Steeds vaker blijken geneesmiddelen niet meer beschikbaar. Zelfs medicijnen die al lang op de markt zijn en waar veel vraag naar is. Dokters moeten...
   09 maart 2023

Een Big Mac-menu of een dokter?

Het gemiddelde ereloonsupplement dat een patiënt betaalt, is net zoveel als een Big Mac-menu. Is dat veel, of weinig geld? Voor veel Belgen helaas...
   08 maart 2023