Gemiddeld betaal je als moeder in België 350 euro uit eigen portemonnee voor de zorg voor en na de bevalling. Maar draait de bevalling uit op een keizersnede en verkies je om nadien te bekomen in een eenpersoonskamer, dan kan de rekening oplopen tot meer dan 2.000 euro, weet CM uit nieuw onderzoek.
Moeders die het niet breed hebben, verblijven daarom vaker op een tweepersoonskamer, waar ze minder rust ervaren. Om kosten te besparen verlaten ze het ziekenhuis ook sneller. Door een gebrek aan slaap en rust vertrekken kersverse moeders dan uitgeput naar huis. Maar thuis zorgen bezoekers of een verschillend ritme van de baby van de andere moeder in de tweepersoonskamer tenminste niet voor bijkomende drukte.
Risico op kosten
Vrouwen met een verhoogde tegemoetkoming door een laag inkomen hebben in veel gevallen geen hospitalisatieverzekering. Het risico op extra kosten weerhoudt hen ervan langer in het ziekenhuis te blijven. Maar juist zij hebben meer nood aan rust en ondersteuning na een bevalling, vindt CM.
'Elke pas bevallen vrouw moet in een eenpersoonskamer kunnen verblijven, zonder meerkosten'
Luc Van Gorp, voorzitter CM
‘Daarom moet elke pas bevallen vrouw in een eenpersoonskamer kunnen verblijven, zonder meerkosten’, aldus CM-voorzitter Luc Van Gorp. ‘Zo krijgt elke moeder de kans om in de beste omstandigheden, in alle rust en met de juiste ondersteuning, deze nieuwe levensfase aan te vangen.’
Goedkoper dan gynaecoloog
Ook buiten het ziekenhuis zijn er obstakels. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de moeders met verhoogde tegemoetkoming voor hun bevalling contact had met een vroedvrouw. Onder financieel slagkrachtigere moeders was dat bijna negen op de tien. Ook in het contact met kinesitherapeuten en huisartsen zijn er vergelijkbare verschillen.
Daarnaast lijkt een gebrek aan duidelijke informatie over de zorg voor en na de bevalling een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen soms nodige begeleiding en hulp niet inroepen. Veel aanstaande moeders weten niet dat ze tijdens hun zwangerschap niet per se voor iedere controle naar een gynaecoloog moeten.
Een op de zeven vrouwen weet bijvoorbeeld niet dat ook een vroedvrouw de zwangerschap deels kan opvolgen. Een op de tien weet niet dat het daarvoor ook bij de huisarts kan aankloppen. Ook de mogelijkheden die een kinesist kan bieden voor de pre- of postnatale opvolging zijn niet ruim bekend.
Bevallen onbetaalbaar
‘Uit de enquête leren we ook dat mama’s tijdens de zwangerschap en na de bevalling vaak vele bordjes in de lucht moeten houden, zoals de zorg voor andere kinderen en het huishouden. Dat is zo voor alle moeders uit ons onderzoek. Ze hebben te weinig tijd om voor zichzelf te zorgen. Dat legt extra druk op hun schouders, wat onaanvaardbaar is’, zegt Van Gorp.
Ook een betere conventionering moet bevallen betaalbaar houden. De optelsom van het remgeld dat aanstaande moeders moeten betalen in hun zorgtraject en de bijkomende loonsupplementen, kan hoog oplopen. ‘Vele gynaecologen, kinesitherapeuten en vroedvrouwen werken vandaag niet aan conventietarief. Als dat niet verandert, stevenen we af op een situatie waarin bevallen voor bepaalde moeders onbetaalbaar wordt’, besluit Luc Van Gorp.