De voorgeschiedenis? Eerder dit jaar kondigde de dochter van de Volkwagengroep de sluiting aan. Maar liefst 2.910 mensen zien daarmee hun job op de helling komen, net als honderden werknemers bij de onderaannemers van de autofabrikant die op dezelfde site werken, en vaak vanonder dezelfde Volkswagenvlag meegekomen zijn. Winsten zijn er nochtans volgens Jan Baetens; de secretaris bij ACV-CSC METEA die aan de onderhandelingstafel zit, ‘al is dat blijkbaar voor de aandeelhouders blijkbaar niet voldoende. Uit de economische en financiële informatie van Audi Brussels bleek dat 416 miljoen euro aan winst uit 2023 werd overgedragen, dat betekent 166.000 euro per man. Is dat onvoldoende?’
Experten buitenspel
De actuele situatie bij de autobouwer -waarbij een potentiële overnemer er de brui aan gaf en de directie van Audi de vakbonden verweet onvoldoende moeite te doen - legt volgens Baetens naast een schandalige houding van de directie van Audi Brussels ook lacunes in de Wet-Renault bloot, die de stappen beschrijft die bij een collectief ontslag moeten gebeuren.
‘Naast het feit dat de wet-Renault geen rekening houdt met wijdverbreide onderaanneming, missen we ook belangrijke informatie’, klaagt Baetens aan. ‘Zo hadden we geen inzagerecht in een mogelijke overnamebieding en de identiteit van potentiële overnemers’. De 24 alternatieven om een doorstart te maken met een andere eigenaar of alternatieve manieren om de werkgelegenheid in Vorst te behouden, kregen volgens hem amper een kans.
‘We willen met experten uit de academische wereld, de industrie en organisaties die inzetten op innovatie de pistes in de circulaire economie bekijken, zoals de recuperatie van batterijen en refitting van leasevoertuigen. Maar ook het uitrollen van nieuwe technologieën in spin-offbedrijven rond brandstofcellen, waterstofproductie met behulp van zonnepanelen, ... Voor zulk een bedrijvenpark zijn uiteraard een investeerder en overheidsinitiatieven nodig. Maar Audi blijkt geen interesse te tonen, en cru gezegd: wij weten niet hoeveel Audi voor de site wil’.
Sociaal plan broodnodig
De directie van Audi Brussels serveerde ook het sociaal plan dat de vakbonden voorlegden op arrogante wijze af en haalde er zelfs de politie bij om de arbeiders buiten te zetten. Baetens hoopt toch tot een consensus te komen, want een sterk plan is nodig om een sociaal bloedbad te vermijden.
‘Om de koopkracht van mensen te kunnen behouden, willen we via een premie een gelijkschakeling van de opzegtermijn voor bedienden en arbeiders die al langer dan tien jaar in dienst zijn, en daarnaast ook een sokkel om jonge werknemers te ondersteunen. Daarnaast eisen we een bedrag per anciënniteitsjaar – je mag niet vergeten dat mensen bij de omschakeling van Volkswagen naar Audi in 2006 al hebben ingeleverd om de fabriek draaiende te kunnen blijven houden’, sluit Baetens af.